A MAB ENQA tagságának megerősítése

Az ENQA Board 2015. április 16-i ülésén a nemzetközi szakértői panel értékelési jelentése alapján megerősítette a MAB teljes jogú tagságát a szervezetben, a MAB visszakerült a "full member" kategóriába. A MAB sajtóközleményét lásd itt. Az ENQA teljes jogú tagjai itt láthatók. Az ENQA elnökének értesítő levele itt olvasható. (2015.04.20)

Doktori iskolák akkreditációja

A doktori iskolák 2014/15-ös akkreditációs értékelése nyomán a MAB tájékoztatást küldött a doktori iskolák vezetőinek.
(2015.03.02.)

Doktori iskola bírálati szempontok, bírálati útmutató módosítás

A MAB a 2015. január 30-i ülésén 2015. szeptember 30-i hatállyal módosította a doktori iskolák akkreditációs bírálati szempontjait és a bírálati útmutatót. A doktori iskolákat általánosan érintő módosítások:

  1. Egyetemi tanár törzstag – ide értve a doktori iskola vezetőjét – és kutatóintézet tudományos tanácsadója, kutatóprofesszora legfeljebb a 70. életév betöltéséig, egyetemi oktató a 65. életév betöltéséig vehető figyelembe.
  2. A törzstagok között az egyetemi tanárok legyenek többségben.
  3. Nemcsak a publikációs adatokat, hanem a tudománymetriai adatokat is az MTMT-ből a www.doktori.hu-ba importálva, átvéve veszi figyelembe a MAB. A doktori iskola adjon linket (www.mtmt.hu, www.doktori.hu) az értekezésekhez.

A 2014. év végén lejáró akkreditációjú doktori iskolákról hozott MAB határozatok következményei

Akkreditált doktori iskola esetében az akkreditáció lejárta előtt, illetve a monitorvizsgálat előtt 4 hónappal a MAB körlevélben figyelmezteti a doktori iskolákat a teendőikre a DI újra-akkreditálása érdekében.

A MAB az érintett felsőoktatási intézmények rektorait és az Oktatási Hivatalt tájékoztatja a határozatról. A határozat ellen – annak kézhezvételétől számítva 60 napon belül – az érintett felsőoktatási intézmény jogorvoslattal élhet. A felülvizsgálati kérelem a MAB által eredetileg véleményezett adatokon alapulhat. A kérelmet az intézmény rektora juttatja el a MAB elnökéhez, és a MAB Felülvizsgálati bizottsága bírálja el az ügyrendjében meghatározottak szerint.

Az intézmény működési engedélyének a felülvizsgálatakor – ami magába foglalja a képzések felülvizsgálatát is – az Oktatási Hivatal a jövőben figyelembe veszi majd a MAB-nak az intézmény- és programakkreditációs eljárásokban készült szakvéleményeit, köztük a doktori iskolák akkreditációs határozatait is.

Nem akkreditált doktori iskola akkreditációja iránti kérelem a MAB-hoz bármikor benyújtható. A MAB a www.doktori.hu adatbázisba feltöltött adatoknak akkori állapota alapján véleményez, amikor az intézmény rektorának a kérelmét megkapja. 

(2015.02.03.)

Doktori iskolák akkreditációja

A MAB a 2014. december 12-i és a 2015. január 30-i ülésein 149 doktori iskola akkreditációjáról döntött. A határozatok a  http://tir.mab.hu/ adatbázisban a Nyilvános adatok/Határozatok/keresés/ típus: doktori iskola / MAB-kód beírása /keresés útvonalon érhetők el. (2015.01.30)

Honlapunkon 2010. május 20-a óta Ön a . látogató.

 1013 Budapest, Krisztina krt. 39/B IV. em. | 1439 Budapest, Pf. 635 | Telefon: 344 0314, 413 0760 | Fax: +36 1 344 0313 | E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
Copyright © 2012 MAB. Minden jog fenntartva.

Készítette: PolarSys Honlapkészítés | Joomla 1.7 Templates