+36 70 516 3244|titkarsag@mab.hu

A felsőoktatás modernizációja: fókuszban a doktori képzés

2023. június 28-án az Óbudai Egyetemen került megrendezésre a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság és a Doktoranduszok Országos Szövetsége szervezésében a „Felsőoktatás modernizációja: fókuszban a doktori képzés” című konferencia.

A szakmai előadássorozaton Prof. Dr. Hankó Balázs felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkár a doktori képzések megújításáról adott elő, kiemelve ezzel a Neumann János Program kilenc intézkedésének egyikét.

Prof. Dr. Gulyás Balázs, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke 42 éves széles körű nemzetközi tapasztalatait osztotta meg a doktori képzésről számos, a hazai doktoriiskola-rendszer fejlesztése céljával átvehető jó gyakorlattal. Emellett kiemelte az ELKH MAB-bal, az egyetemekkel és a teljes K+F+I ökoszisztémával való együttműködése iránti elkötelezettségét a hazai doktori képzés modernizációját célzó törekvések támogatása érdekében.

Prof. Dr. Csépe Valéria, szervezetünk elnöke a felsőoktatás szereplőinek szorosabb együttműködésére hívta fel a figyelmet, továbbá arra, hogy a doktori képzéseket korszerűsíteni szükséges a nemzetközi jó példákkal összhangban. Kiemelte, hogy az együtt elérhető eredményekhez nélkülözhetetlen a szemléletváltás, a rugalmasság, a doktoranduszok, fiatal kutatók ösztönzése, a mobilitás támogatása. Elnök Asszony előadásában a 2005. évi Salzburgi Alapelvek 10 pontja alapján vette végig azokat a témákat, amelyek a doktori képzés működésében nem hagyhatók figyelmen kívül, és amelyek alapján a fejlesztéseket, a modernizációs folyamatot is szervezni kell.

Csatlakozva a MAB elnökének szavaihoz a konferencián köszöntőt mondott Prof. Dr. Kovács Levente az Óbudai Egyetem rektora és előadást tartott Prof. Dr. Gulácsi László tudományos rektorhelyettes. Az intézmény vezetői kitértek a doktoranduszok ösztönzőrendszerének fejlesztésére és az egyetemek láthatóságának növelésére, valamint ismertették az Óbudai Egyetem új Innováció Menedzsment Doktori Iskolájának jelentőségét, a képzésben és annak fiatal kutatóiban rejlő innovációs potenciált.

A konferencián szintén köszöntőt mondott Prof. Dr. Benyó Zoltán, az Országos Doktori Tanács elnöke, aki hangsúlyozta a tudományos és a gazdasági teljesítmény közötti szoros kapcsolatot.

Az RRF 2.1.1. A felsőoktatási képzések ágazati modernizációja kiemelt projektben a MAB vállalta az akkreditációs eljárások megújítását. Ennek keretén belül zárta a szakmai előadássorozatot Molnár Dániel, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke, aki ismertette a doktori iskolák akkreditációs eljárás tematikus elemzésének szempontjait, eredményeit és a várható fejlesztési irányokat.

A szervezésben részt vevő partnereinknek köszönjük az együttműködést, vendégeinknek pedig részvételüket, aktív figyelmüket!

2024-03-26T13:52:07+00:002023. július 6.|