+36 70 516 3244|titkarsag@mab.hu

A felsőoktatási képzések ágazati modernizációja

 A felsőoktatási képzések ágazati modernizációja című kiemelt projekt nyitó sajtótájékoztatója került megrendezésre 2022. május 10-én a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) Titkárságán. A rendezvényen részt vett az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a projektben közreműködő szervezetek.

Az eseményen nyitóbeszédet mondott dr. Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, ezt követően került sor a konzorciumban résztvevő szervezetek prezentációira. A konzorciumvezető Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottságot Prof. Dr. Csépe Valéria elnök, valamint Mosolygóné dr. Gődény Ágnes igazgató képviselte. Beszédet mondott Prof. Dr. Merkely Béla a Magyar Rektori Konferencia társelnöke, amit Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal megbízott elnökének prezentációja és Kovács Zsolt, a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. ügyvezetőjének előadása követett.

Dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár bejelentette a felsőoktatási képzési szerkezet megújulását, melyet 1,8 milliárd forintos kormányzati forrás támogat. Hankó Balázs közölte, hogy a képzéseket gyakorlatiasabbá, rugalmasabbá, a munkaerőpiaci fókuszúvá, a szakindítást és szaklétesítését gyorsabbá kívánják tenni. Célként jelölte meg, hogy a jól képzett, gyakorlati fókuszú képzéssel rendelkező hallgatók rövid időn belül a képzettségüknek megfelelő munkahelyeken helyezkedjenek el. A helyettes államtitkár további olyan kiemelt ágazati célokat jelölt meg, mint a kutatási teljesítményben való előrehaladás, a nemzetközi mobilitás elősegítése, a tehetséggondozás, a sporttevékenységek javítása és a társadalmi felzárkózás segítése.

A MAB összegzése szerint a humán tudástőke gazdasági jelentősége a 21. században fokozatosan nő, és a tudásipar jelentősége a koronavírus-járvány hatására különösen felértékelődik, és elengedhetetlen, hogy a magyar felsőoktatás is reagáljon ezekre a kihívásokra, és javítsa versenyképességét. A fejlesztések hatására kialakuló modern, inkluzív és minőségi felsőoktatási rendszer működtetése fenntarthatóvá válik. A projektben vállalt tevékenységek 2023. év végéig teljeskörűen megvalósulnak.

forrás: MAB, MTI

2022-05-18T09:24:08+00:002022. május 18.|