+36 70 516 3244|titkarsag@mab.hu

A MAB elismert státuszt szerzett az Orvosképzési Világszövetségtől (World Federation for Medical Education)

A MAB örömmel tudatja, hogy teljesítette a World Federation for Medical Education (WFME) akkreditációs elismerési programjának kritériumait, melynek eredményeként 2032. március 31-ig elismert státuszt szerzett.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Magyarország orvosképzésének minősége a legmagasabb nemzetközi szintnek is megfelel 

A jövőben a legmagasabb nemzetközi szinten jegyzett akkreditációs szervezet is elismeri a magyarországi orvosképző egyetemeken megszerzett diplomákat. „Ez a döntés mérföldkő a hazai orvosképzés történelmében. A négy orvos-egészségtudományi egyetemünk eddig is előkelő helyen szerepelt a nemzetközi ranglistákon, de ezzel az akkreditációval tovább javíthatják pozícióikat”– hangsúlyozta Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter.  

A World Federation for Medical Education döntése értelmében a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elismert státuszt szerzett az orvosképzések nemzetközi minőségértékelésében. „A MAB kezdeményezésére lefolytatott eljárás eredményeként a jövőben nemzetközi szinten is elismerik a magyar orvos- és egészségtudományi egyetemeken megszerzett végzettségeket. Az orvosi alapképzéseket szabályozó világszövetség elismerése 2032-ig érvényes, de hosszabbítható a későbbiekben” – emelte ki Csépe Valéria, a MAB elnöke.

„Idén már a GDP közel két százalékát fordítjuk a felsőoktatásra, ezzel egész Európában kevesen büszkélkedhetnek. Ezen felül tervezzük az egyetemek 2700 milliárd forintos összértékű fejlesztését, az intézmények saját igényei alapján újítjuk meg az oktatási infrastruktúrát, ezzel nemzetközi szinten is vonzóbbá téve a magyar felsőoktatást” – hangsúlyozta a miniszter.

A 2014-es Fokozatváltás a felsőoktatásban stratégia egyik fontos vállalása volt, hogy 2023-ra 40 ezer külföldi hallgató tanuljon a magyar egyetemeken. Számuk az összes munkarendet figyelembe véve már 2021-ben elérte a 40 ezer főt, ez több mint 65 százalékos növekedést jelent 2013 óta. A koronavírus-járvány átmeneti stagnálást okozott ugyan, de a vírusválságot követő újraindulás további bővülést hozhat.

Budapest, 2022. március 5.

2022-03-06T07:05:14+00:002022. március 5.|