+36 1 344 0314|titkarsag@mab.hu

Magyarország csatlakozott a nyílt tudomány nemzetközi kezdeményezéshez

Magyarország csatlakozott a nyílt tudomány (open science) nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tegyék a kutatás-fejlesztés és innováció eredményeit. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) rendezvényén 2021. október 18-án Prof. Dr. Csépe Valéria, elnök a MAB képviseletében, a támogató szervezetek közül az elsők között írta alá a szakmai állásfoglalást. 

A nyílt tudomány a tudományos kommunikáció új megközelítése, amely az átláthatóság és együttműködés elvein alapul, a friss kutatási eredmények terjesztésének innovatív módja a legújabb technológiai fejlesztések és a digitalizáció vívmányainak alkalmazásával. A nyílt tudománnyal kapcsolatos hazai állásfoglalás szorosan kapcsolódik a nemzetközi tudománypolitikai szervezetek ajánlásaihoz, valamint az Európai Unió vonatkozó szakpolitikai célkitűzéseihez. A dokumentum összefoglalja azokat az alapelveket és tevékenységi területeket, amelyek ezen a téren a legjobban szolgálják a magyar tudomány érdekeit és fejlődését. Felhívja a hazai tudományos közösség figyelmét az új szemlélet jelentőségére és időszerűségére, stratégiai kérdéseire, valamint a nyílt tudományok a nemzetközi együttműködésekben is egyre meghatározóbbá váló szerepére.  

Az állásfoglalás felhívással zárul, amelyben a tizenegy támogató szervezet csatlakozásra hívja a tudományos élet hazai szereplőit. 

Kezdeményező szervezet 

Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 

Támogató szervezetek 

Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ)
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma (EKK)
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH)
Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)
Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ)
Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB)
Magyar Rektori Konferencia (MRK)
Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság (NKIB)
MTA Könyvtár és Információs Központ (MTA KIK)
Országos Doktori Tanács (ODT)
Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) 

 

A nyilatkozat teljes szövege ide kattintva érhető el.  

 

Forrás: MTI, NKFIH 

2021-10-25T09:20:13+00:002021. október 25.|