+36 70 516 3244|titkarsag@mab.hu

Tudatos jelenlét, aktív részvétel, növekvő elismertség – MAB szerepvállalás az ENQA-ban

2023. október 25. és 27. között minden korábbit felülmúló részvétellel került sor az Európai Felsőoktatási Térség (European Higher Education Area) minőségbiztosítási tagszervezeteit összefogó szövetség, az ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education) közgyűlésére. A Dublinban megrendezett esemény házigazdája az egyik legelismertebb gyakorlatot folytató szervezet, a QQI (Quality and Qualifications Ireland) volt. A MAB-ot Csépe Valéria elnök és Lakatos Péter Levente nemzetközi igazgató képviselte.

Az ENQA közgyűlését kísérő program keretében olyan fontos és aktuális kérdések kerültek megvitatásra, mint az elismerés és a minőségbiztosítás kapcsolata, az ESG felülvizsgálata és továbbfejlesztése, az akadémiai integritás és a határon átnyúló minőségbiztosítás lehetőségei, feladatai. A résztvevők a téma kiemelt jelentőségének megfelelő mélységben foglalkoztak a 2024 májusára tervezett tiranai miniszteri értekezletre megfogalmazandó ENQA üzenet kialakításával.

Az esemény prezentációi itt érhetők el.

Külön elismerést jelent és Magyarország felsőoktatása számára is jelentőséggel bír, hogy a MAB jelöltjét, Lakatos Péter Levente nemzetközi igazgatót a Közgyűlés hároméves időtartamra, azaz első teljes ciklusra, az ENQA Board tagjává választotta. Új tagként egy évre vesz részt a munkában Marilena Maniaci (ANVUR, Olaszország), a MAB Stratégiai és Tervezési Testületének tagja. Az ANVUR-ral a MAB-nak sikeresen megvalósuló kétoldalú együttműködési megállapodása van.

A Közgyűlés egyik fontos napirendje volt a szervezet munkaterve, amelyben kiemelt feladatként jelenik meg az ESG-t kiegészítő, a felsőoktatási intézmények kutatási, fejlesztési és innovációs minőségbiztosításának értékelésére alkalmas standardok és irányelvek kialakítása. Az ENQA által felkért munkacsoport (ENQA WG on ESG-R) tagja és aktív közreműködője Csépe Valéria, a MAB elnöke.

A Globális Akadémiai Integritás Hálózat (GAIN) minőségbiztosítási tagszervezeteinek képviselői külön találkozót is szerveztek, amelyen tartalmas diskurzust folytattak az akadémiai integritás kihívásairól és a hatékony fellépés lehetséges eszközeiről. A GAIN-nek az ír ügynökség (QQI) mellett a MAB is alapító tagja.

A MAB megtisztelő felkérésnek eleget téve ad otthont Budapesten, 2024 februárjában, a SEQA-ESG II (Supporting European QA Agencies in meeting the ESG) projekt következő tanácskozásának, amelynek terv szerinti helyszíne Ukrajna lett volna. A projekt célja, hogy támogassa Azerbajdzsánt, Bosznia-Hercegovinát, Szerbiát és Ukrajnát az ESG megfelelési rendszerének alkalmazásában, a felsőoktatás belső minőségbiztosítási rendszerének és az ezt támogató külső, független minőségértékelő és-hitelesítő (akkreditáció) tevékenység kialakításában.

A MAB vállalt feladataiban a felsőoktatási minőségkultúrát támogató küldetése teljesül a nemzetközi térben, a felsőoktatás hatékony támogatásában Magyarországon, valamint az EHEA részes államaiban célként megjelölt felsőoktatási minőségügyi fejlesztésekben és implementációs törekvésekben.

Kép: GAIN tagügynökségek képviselői az ENQA dublini közgyűlésén
Forrás: QQI X oldala (@QQI_connect)

2024-03-26T13:52:07+00:002023. november 6.|