+36 70 516 3244|titkarsag@mab.hu

Újabb sikeres MAB regisztráció az EQAR-ban

Az EQAR (European Quality Assurance Register for Higher Education) 2023 decemberében újabb öt évre, 2028. október 31-ig megújította a MAB első alkalommal 2018-ban elnyert regisztrációját. Az elismerés tovább erősíti a felsőoktatási minőségértékelés és -hitelesítés magyarországi rendszerének helyét a nemzetközi környezetben. Az EQAR az Európai Felsőoktatási Térség minőségbiztosítási ügynökségeinek hivatalos regisztere, amelynek Regisztrációs Bizottsága (RC) 2023 decemberében pozitívan bírálta el a MAB regisztrációjának meghosszabbítására benyújtott kérvényét.  

A regisztráció megújítását öt évnyi folyamatos fejlesztés és aktív felkészülés előzte meg, amely magában foglalta a MAB külső értékelését az ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education) koordinálásával. Az  értékelő jelentést az ENQA Ügynökségi Felülvizsgálati Bizottsága (ARC) vizsgálta, majd hagyta jóvá, ezzel lehetővé téve, hogy a MAB benyújtsa az EQAR felé a regisztráció meghosszabbítására vonatkozó kérelmét. 

Az EQAR regisztráció meghosszabbítása kiemelt jelentőséggel bír a MAB és a teljes magyar felsőoktatás számára. A regisztráció megújításával továbbra is biztosított, hogy a felsőoktatási intézményekkel partnerséget keresők számára hiteles és naprakész információk legyenek elérhetőek a MAB értékelési eljárásairól, valamint a magyar felsőoktatási intézmények és képzési programok minőségbiztosításáról, a külső értékelések eredményeiről. Ez azt is jelenti, hogy a MAB határozatai és jelentései továbbra is elérhetőek lesznek a DEQAR (Database of External Quality Assurance Results) adatbázisában, biztosítva ezzel az akkreditációk nemzetközi elismerését. A MAB egyik missziója, hogy a minőségbiztosítás nemzetközi feladatrendszerében aktív szerepet vállaljon, a minőségértékelés stratégiai és módszertani kérdéseit érintő döntésekben maga is részt vegyen, valamint ezeket a hazai rendszerhez illesztve implementálja, tudását megossza a magyar felsőoktatási intézményekkel.  

2024-03-26T13:52:06+00:002024. január 10.|