+36 70 516 3244|titkarsag@mab.hu

A MAB csatlakozott a CoARA-hoz

A kutatás értékelésének előmozdításáért 2022-ben életre hívott CoARA (Coalition for Advancing Research Assessment) egy közös nyilatkozatban fektette le a kutatás értékelésének 21. századi alapelveit, külön hangsúlyt helyezve a kvalitatív értékelés jelentőségére, valamint a parametrikus és minőségi értékelés egyensúlyára. A koalíciónak egyetemek és a tudományos kutatás minőségének biztosításában bármilyen szerepet vállaló szervezetek (tudományos akadémiák, kutatási hálózatok, akkreditációs / minőségbiztosítási ügynökségek stb.) a tagjai.

A MAB az elmúlt években kiemelt hangsúlyt fektetett a doktori képzésre, és ezzel összefüggésben a tudományos tevékenység korszerű minőségértékelési kritériumainak és módszertanának feltérképezésére. Ebben a munkában együttműködik a doktori képzés és a tudományos kutatás hazai szereplőivel. A MAB elnöke tagja az ENQA (Európai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Szervezetek Szövetsége, European Association for Quality Assurance in Higher Education) által a tudományos kutatás minőségbiztosítási standardjainak kialakításával foglalkozó (ENQA WG on ESG-R) munkacsoportnak. A munkacsoport a tervezett feladatokat 2024 végén / 2025 elején zárja.

A CoARA koalícióhoz való csatlakozás egyaránt támogatja az előzőekben megfogalmazott célokat s törekvéseket, valamint az integrált akkreditációs eszközfejlesztés folyamatát, különös tekintettel a doktori képzés és a tudományos tevékenység minőségértékelésére.

A MAB Testület 2023. szeptember 29-i ülésén egyhangúlag támogatta a CoARA-hoz történő csatlakozást. A MAB felvételi kérelmét a CoARA Steering Board elfogadta és hitelesítette, így 2023. október 10-től tagja a koalíciónak.

Forrás: CoARA

2024-03-26T13:52:07+00:002023. október 18.|