+36 70 516 3244|titkarsag@mab.hu

Egyetemek a DEQAR rendszerben

A MAB 2020-ban indította el online webinárium-sorozatát, amely nyitott a hazai és nemzetközi partnerszervezetek, a szakértők és a hazai felsőoktatási intézmények számára is. Az angol nyelvű webináriumok sikere nyomán a MAB idén is folytatja rendezvény-sorozatát MAB WEBINARS 2022 címen.

A 2022. február 16-án, harmadik alkalommal rendezett webinárium előadója Colin Tück, az Európai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Regiszter (EQAR) igazgatója volt. Az online esemény témája a DEQAR adatbázis (Database of External Quality Assurance Results) és a DEQAR adatok felhasználási lehetőségeinek bemutatása volt. Kiemelt témaként szerepelt a kreditelismerés, valamint az adatbázis más rendszerekkel való együttműködése. Colin Tück előadásában kitért a felsőoktatási szolgáltatók bővülésére, a DEQAR-ban való megjelenési lehetőségre, valamint a nemzetközi együttműködések szerepére a digitális- és mikrotanúsítványok kiállításában, és a diplomák elismerésében. A webinárium résztvevői az Európai Egyetemek Kezdeményezés kérdéseihez kapcsolódóan megismerhették az intézmények külső minőségbiztosításának európai keretrendszerét, a DEQAR-ban elsősorban nemzeti nyelven feltöltött akkreditációs jelentések angol nyelvű elérhetőségének kérdését, valamint fölmerült az EQAR és az EU intézményeinek kapcsolata is.

A MAB 2019-ben regisztrált az EQAR-ba, mely regisztráció 5 évre, 2023. szeptember 30-ig szól. Ugyancsak 2019 óta vesz részt a MAB az ENQA meghívására abban az EU pályázatban, melynek célja az EQAR adatbázisának, a DEQAR-nak a megismerése, az akkreditációs értékelésekhez kapcsolódó adatfeltöltés és az Európai Felsőoktatási Térségben folyamatban lévő reformok implementációjának támogatása. A DEQAR CONNECT projekt eredményeként a MAB akkreditációs jelentései – az elfogadásukat követően – azonnal feltöltésre kerülnek a DEQAR-ba, ahol nyilvánosan elérhetők.

2022-02-18T07:13:09+00:002022. február 18.|