+36 70 516 3244|titkarsag@mab.hu

Webinárium az Európai Egyetemek Kezdeményezésről

A MAB Webinar Series 2022 márciusi online eseményének témája az Európai Egyetemek Kezdeményezés (EEK) minőségbiztosítási kérdéseinek bemutatása volt. A meghívott előadók az EEK minőségbiztosítási és felsőoktatási intézményi feladatainak bemutatása mellett, megosztották az Európai Egyetemi Szövetségek közös képzéseinek akkreditációs folyamatairól szerzett tapasztalataikat.

A 2022. március 9-én megrendezett angol nyelvű webinárium meghívott előadója, Prof. Dr. Daniela Cristina Ghitulica, az ENQA és az ARACIS alelnöke, valamint Dr. Takó Ferenc, az ELTE CHARM-EU Iroda vezetője volt. A két nyitóelőadás és az azt követő diszkusszió olyan témákat ölelt föl, mint az Európai Felsőoktatási Térségben létrejövő közös képzések minőségbiztosításának kihívásai, a nemzeti keretekkel kialakítandó harmonizáció, valamint a határokon átnyúló minőségbiztosítás (cross border QA). Konkrét példaként, a CHARM-EU 2021 szeptemberében indult mesterképzésének (A fenntarthatóság globális kihívásai) akkreditációja szolgált. Az olyan,  a közös képzések minőségbiztosítása terén felmerülő akadályok felszámolására irányuló törekvésekre, mint a European Approach for Quality Assurance of Joint Programmes, valamint az ImpEA és az EUniQ projektekből származó eredményekre, szintén kitért a webinárium.

A MAB kiemelt figyelmet szentel az EEK-nak, melynek az eddig lezárult két pályázati körében 11 magyar egyetem került be konzorciumi vezetőként vagy tagként a szövetségekbe. Az érintettek széles körének bevonását, s az aktív párbeszéd kialakítását támogatta az online esemény, amelyen minisztériumi és egyetemi képviselők, hazai és nemzetközi partnerszervezetek, az ENQA és a CEENQA minőségbiztosítási ügynökségei és egyetemi szakemberek vettek részt.

2022-03-11T08:32:13+00:002022. március 11.|